Artrose

Artrose

Fysiotherapie kan helpen bij verschillende vormen van artrose. Hoewel men bij artrose vaak denkt aan slijtage is er in de meeste gevallen nog heel veel winst te behalen met gerichte fysiotherapeutische behandeling. Vooral bij beginnende artrose (graad 1 en 2).

Artrose is een aandoening van het hele gewricht. Naast een verminderde kwaliteit van het kraakbeen (kraakbeen slijtage) zijn ook het gewrichtskapsel, de pezen en de spieren om het gewricht heen betrokken bij het artrotische proces. En juist dat kapsel, de pezen en de verkortte en verzwakte spieren zijn middels fysiotherapie heel goed te behandelen. Daarnaast kan vaak door gerichte oefeningen de smering van het gewricht verbeteren (de synoviale vloeistof; zeg maar de ‘olie’ van het gewricht) waardoor het gewricht zelf ook soepeler wordt.

Artrose wordt vaak gezien in de knie (gonartrose), de heup (coxartrose), de schouder (omartrose), de pols/duim (CMC-I), de nek (cervicale wervelkolom) en de lage rug (spondylose).

Fysiotherapie bij artrose richt zich op:

  • Spieren versterken
  • Mobiliseren van het gewricht (kapsel en banden)
  • Verbeteren van de synovia van het gewricht
  • Aanpassen van leefstijl
  • Gewichtsreductie indien nodig (afvallen)

Vergoeding van fysiotherapie bij knieartrose en heupartrose valt inmiddels onder het basispakket van de zorgverzekeraar. U hebt hiervoor geen aanvullende verzekering meer nodig. Let wel op dat vergoeding uit het basispakket ten koste gaat van uw eigen risico. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de praktijk.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken als u zich herkent in bovenstaande infomatie. Maak hiervoor een online afspraak via de website of neem contact op met de praktijk.