Fysiotherapie na long COVID

Fysiotherapie na long COVID

Long covid klachten na een doorgemaakte Covid-19 infectie kunnen weken tot maanden aanhouden en regelmatig terugvallen veroorzaken. In dat geval komt u in aanmerking voor eerstelijns paramedische herstelzorg. De huisarts of medisch specialist moet u hiervoor doorverwijzen naar de fysiotherapeut en/of andere zorgverlener. Deze zorg kan bestaan uit revalidatie bij een fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Afhankelijk van uw klachten en hulpvraag kan hierbij ook een ergotherapeut, diëtist of logopedist worden ingeschakeld.

Veel gehoorde klachten waarvoor u bij de fysiotherapeut terecht kunt zijn:

  • Benauwdheid
  • Conditieverlies
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Moeite met zelfstandig opbouwen van spierkracht en conditie

Vaak gehoorde klachten hierbij zijn ook geheugenverlies en concentratie problemen.

De fysiotherapeut maakt samen met u een plan van aanpak om uw conditie en spierkracht stapsgewijs weer terug te krijgen naar uw oude niveau. Revalidatie zal altijd bestaan uit een actief oefenprogramma in de oefenzaal. De fysiotherapeut is hierbij uw persoonlijke begeleider.

Bij Fysiotherapie Smits is Josine Weijers gespecialiseerd in herstel na Covid-19. Zij heeft jarenlange ervaring als hart-vaat-long fysiotherapeut en is aangesloten bij Chronisch Zorgnet, een samenwerkingsnetwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten en medisch specialisten op het gebied van chronische aandoeningen.

U kunt online een afspraak plannen via de website of u kunt telefonisch een afspraak maken. Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Groepsbehandelingen

Na de zomervakantie (2022) starten we op de praktijk met de mogelijkheid tot groepsbehandeling voor long-COVID patienten. U traint dan in kleine groepjes van 5-10 personen onder begeleiding van één van onze gespecialiseerde longfysiotherapeuten en oefentherapeut. Tevens werken wij intensief samen met een dietiste en een ergotherapeut. Deze zullen tijdens de groepsbehandelingen ook aan bod komen. 

Door te trainen in groepsverband komt u in contact met lotgenoten. Het kan heel prettig zijn om samen ervaringen te delen en oplossingen te zoeken voor problemen die u ervaart in het dagelijks leven, ook van elkaar kunt u veel leren. Daarnaast is het ook gezellig om samen te trainen.

Uiteraard is individuele begeleiding ook altijd mogelijk.

Als u interesse heeft in begeleiding in groepsverband neemt u dan contact op met de praktijk en dan zetten we u op de wachtlijst voor de groepstrainig na de zomervakantie. We verwachten dat we in september 2022 hiermee kunnen gaan starten. U kunt instromen en uitstromen wanneer u wilt.