Duizeligheid
Duizeligheid
Duizeligheid is een minder vaak gehoorde klacht bij de fysiotherapeut. Toch zijn een aantal van de meest voorkomende vormen van duizeligheid goed te behandelen met fysiotherapie.
De fysiotherapeut zal altijd eerst nagaan welke vorm van duizeligheidsklachten u heeft. Als wij deze niet kunnen behandelen of er bestaat onduidelijkheid over de oorzaak van deze klachten zullen wij altijd eerst terugverwijzen of overleggen met uw huisarts of specialist.
Vormen van duizeligheid die door de fysiotherapeut goed zijn te behandelen zijn:
- BPPD
BPPD staat voor benigne paroxismale positie duizeligheid. Er is dan sprake van los zwevende otolieten (kristallen) in het binnenoor (het labyrinth). Omdat deze otolieten vaak aan een zijde los zweven en aan de andere zijde niet ontstaat er een dysbalans in de ‘waterpas’ van ons systeem. Het gevolg is dat er een draaiende sensatie ontstaat. Het voelt alsof de wereld rond draait (een tollende sensatie).
Fysiotherapie kan hierbij helpen door middels speciale bewegingen (een Epley maneuvre, een Semont maneuvre of een log roll maneuvre) deze otolieten terug te brengen naar hun oorspronkelijke positie waardoor er geen sprake meer is van rondzwevende kristallen en er geen duizeligheid meer is. Vaak is 1 behandeling al voldoende voor volledige genezing.
- Cervicogene duizeligheid
Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring in de bovenste nekwervels. De sensoren uit de bovenste nekwervels (uit het kapsel om de gewrichten) geven de stand van ons hoofd in de ruimte door aan onze hersens. Als er sprake is van een bewegingsbeperking in de bovenste nekwervels wordt er een verkeerd signaal doorgegeven aan de hersens. Het voelt dan alsof je dronken bent en je hoofd niet goed recht staat.
Fysiotherapie kan helpen door middel van manuele technieken de bovenste nekwervels weer normaal te laten bewegen zodat er weer een normaal signaal wordt doorgegeven aan de hersens. Vaak is de duizeligheid met enkele behandelingen geheel verdwenen.
3. Neuritis Vestibularis
Neuritis vestibularis of labyrinthitis is een ontsteking van het evenwichtsorgaan of de zenuw naar het evenwichtsorgaan toe. Er is sprake van een plotseling optredende heftige vorm van draaiduizeligheid zonder directe oorzaak. In veel gevallen is er in de weken of maanden daarvoor een bovenste luchtweginfectie geweest. De draaiduizeligheid kan enkele dagen continue aanhouden. Daarna zakt de duizeligheid iets en gaat over in een gevoel van evenwichtsverlies vooral bij snelle bewegingen met de ogen en het hoofd. Er is vaak sprake van misselijkheid en het gevoel ziek te zijn.
Fysiotherapie kan helpen in de tweede fase waarbij er vooral sprake is van evenwichtsverlies door middel van een speciaal oefenprogramma dat samen met de fysiotherapeut wordt doorlopen. Dit zijn oefeningen gericht op vestibulaire revalidatie zoals bijvoorbeeld het protocol van Cawthorne en Cooksey.
4. Hyperventilatie
Duizeligheid kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld hyperventilatie. In dat geval is het goed te proberen de oorzaak van deze hyperventilatieklachten aan te pakken. Hierbij kan een (psychosomatisch) fysiotherapeut u helpen maar ook oefeningen zoals bij mindfulness kunnen zinvol zijn.
Vormen van duizeligheid die ook vaak voorkomen maar waaraan een fysiotherapeut niet veel voor u kan doen zijn o.a. orthostatische hypotensie, ziekte van Meniere of een bijkomend effect van migraine.
Afspraak maken
U kunt zelf een afspraak maken als u zich herkent in bovenstaande infomatie. Maak hiervoor een online afspraak via de website of neem contact op met de praktijk.