Echografie

Echografie

Echografie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van een echo apparaat. Met echografie worden met behulp van pijnloze en volledig onschadelijke geluidsgolven weefselstructuren in uw lichaam in beeld gebracht.

Wanneer echografie?

Binnen de fysiotherapie wordt steeds meer gebruik gemaakt van echografie om spieren, pezen en gewrichten goed in beeld te brengen. Met deze vorm van echografie genaamd musculosceletale echografie zijn afwijkingen van het bewegingsapparaat goed te zien zoals:

  • Beschadiging van de spier
  • Beschadiging van de pees (peesrupturen)
  • Beschadiging van de gewrichtsbanden
  • Slijmbeursonteking
  • Peesontsteking
  • Gewrichtsontsteking (zoals artritis en frozen shoulder)
  • Kapsel ontsteking (capsulitis)
  • Artrose
  • Verkalkingen (calcificaties) in de pees/spier zoals hielspoor en kalk in de schouderpees
  • Afwijkingen van de zenuwen (zoals carpaal tunnel syndroom)

Met behulp van echografie kan ook heel mooi de beweging van het gewricht worden gevolgd. Je ziet dan precies wat de spieren en pezen doen tijdens het maken van een beweging. De fysiotherapeut kan daarmee precies zien waar een afwijking zit tijdens het bewegen van het gewricht.

Om een echobeeld goed te kunnen beoordelen is veel ervaring nodig. Binnen ons team werken verschillende therapeuten met een eigen expertise gebied en kennis van echografie van die specifieke regio. Bij twijfel wordt er samen met een andere therapeut naar het echobeeld gekeken.

Vergoeding

Echografie kan een onderdeel zijn van het fysiotherapeutisch onderzoek. Dit zal steeds vooraf met u overlegd worden en is een aanvulling op het normale lichamelijke onderzoek dat altijd door de fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Het echografisch onderzoek wordt dan ook vergoed uit uw aanvullende verzekering zoals gebruikelijk bij een normaal fysiotherapeutisch traject.

Indien u geen aanvullende verzekering heeft wordt echografie niet vergoed. In dat geval zijn de kosten voor uw eigen rekening. Het tarief voor echografisch onderzoek staat vermeld op de website onder ‘vergoedingen en tarieven’.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken voor echografie bij onze praktijk. Ook als u elders in behandeling bent. In dat geval wordt er een eenmalig echografisch onderzoek uitgevoerd en wordt er een uitgebreid verslag hiervan gestuurd naar uw behandelend (fysio)therapeut. Maak hiervoor een online afspraak via de website of neem contact op met de praktijk.

Schouderklachten Den Bosch, Fysiotherapie