Hoofdpijn klachten

Hoofdpijn laten behandelen bij Fysiotherapie Smits

Gespecialiseerd in hoofdpijn klachten

Fysiotherapie Smits is specialist in de behandeling van hoofdpijn. Hoofdpijn kan worden ingedeeld in primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn.
Primaire hoofdpijn is een aandoening waarbij er sprake is van een stoornis ergens in het lichaam.
Secundaire hoofdpijn is hoofdpijn als gevolg van een andere aandoening. Denk hierbij aan griep, verkoudheid en bijholteontsteking maar ook aan bijwerkingen van medicatie. Deze vormen van hoofdpijn zijn door de fysiotherapeut niet te behandelen.
Fysiotherapie richt zich op de primaire vormen van hoofdpijn. Bij Fysiotherapie Smits zijn wij gespecialiseerd om de oorzaak van de lichamelijke stoornis te achterhalen en te behandelen. Dit doen wij middels een vraaggesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Schouderklachten, fysiotherapie Den Bosch, Bram Smits

De primaire hoofdpijnklachten waarbij fysiotherapie kan helpen zijn:

Spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is dubbelzijdige hoofdpijn en voelt als een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn is het gevolg van een te hoge spierspanning van de nek- en schouderspieren zoals de monnikskapspier. Spanningshoofdpijn ontstaat meestal door te veel trekkracht van deze spieren aan de aanhechtingspunten aan het achterhoofd en de schouder. Onderliggend is een slechte houding met opgetrokken schouders en een naar voren hangend hoofd vaak een belangrijke oorzaak. Ook door spanningen en stress span je vaak deze spieren te veel aan waardoor die overbelast raken.

Spanningshoofdpijn wordt vaak onderverdeeld in:
Episodische spanningshoofdpijn waarbij de hoofdpijn tussen de 1 en 15 dagen per maand aanwezig is en deze 30 minuten tot 7 dagen aanhoudt.

Chronische spanningshoofdpijn waarbij de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand gedurende tenminste 6 maanden aanwezig is.

Fysiotherapie bij spanningshoofdpijn zal bestaan uit een combinatie van massage, mobilisaties, houdingsverbetering en spierversterkende oefeningen.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is enkelzijdige hoofdpijn die komt vanuit de nek. Door een functiestoornis in de nek kunnen zenuwen van het kapsel van de nekwervels overprikkeld worden. Ook kan een van de hoofdzenuwen zoals de nervus trigeminus overprikkeld raken.

Er is vaak sprake van bewegingsbeperking van de nek naar 1 zijde zoals omkijken naar links of rechts. De zeurende pijn is continu aanwezig en wordt erger bij drukken op de bovenzijde van de nek. Er kan ook sprake zijn van uitstralende pijn naar de kaak, de nek of de schouder.

Vaak ontstaat cervicogene hoofdpijn door een verkeerde beweging met de nek, dit kan al gebeuren tijdens het slapen wanneer de nekspieren ontspannen zijn en je met je hoofd te ver doordraait. Maar cervicogene hoofdpijn kan ook langzaam ontstaan zonder dat er een directe oorzaak is aan te wijzen.

Fysiotherapie bij cervicogene hoofdpijn zal bestaan uit een combinatie van mobilisaties/manipulaties, houdingsverbetering en mobiliserende en spierversterkende oefeningen.

Migraine

Migraine is na spanningshoofdpijn een veel voorkomende vorm van hoofdpijn.

Migraine zonder aura komt het meest voor en is een bonzende stekende vaak eenzijdige hoofdpijn die in aanvallen komt.

Migraine met aura kenmerkt zich door neurologische verschijnselen als verminderd zicht en gehoor zoals het zien van lichtflitsen of vlekken.

Migraine komt in aanvallen van hevige bonzende hoofdpijn die je vaak al enkele uren voor de echte aanval voelt aankomen. Er is vaak sprake van misselijkheid en overgeven. De aanval duurt vaak een halve dag tot drie dagen.

Hoewel de exacte oorzaak voor migraine nog onbekend is vermoedt men dat een overprikkeling van bepaalde delen van de hersenen zorgt voor een overprikkeling van de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. De oorzaak van deze overprikkeling is niet helemaal duidelijk maar er lijkt een samenhang te zijn met erfelijke en hormonale factoren.

De behandeling voor migraine is medicamenteus en wordt in principe uitgevoerd door de huisarts. Als er uitlokkende factoren bekend zijn zoals het drinken van rode wijn of eten van chocolade dient dit zoveel mogelijk beperkt te worden.

Er zijn onderzoeken die een positief effect beschrijven van aerobe training bij migraine. De fysiotherapeut kan u uitstekend begeleiden bij deze vorm van conditietraining. Voor een optimaal resultaat dient de behandeling echter altijd ondersteund te worden met medicatie van de huisarts.

Meer informatie over hoofdpijn klachten laten behandelen

Zou u graag meer informatie ontvangen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, bij Fysiotherapie Smits in Den Bosch vertellen we u graag meer over onze behandelingen. Direct uw hoofdpijn behandelen? Plan online of telefonisch een afspraak in.

Naast het behandelen van knieklachten in, zijn wij onder andere ook gespecialiseerd in fysiotherapie, manuele therapie,oncologie fysiotherapie,knie-,nek-,rugklachten Tens pijnbestrijding.