Kaakklachten

Kaakklachten

Kaakklachten (craniomandibulaire disfunctie of temporomandibulaire disfunctie TMD/TMJ) kunnen worden veroorzaakt door een te hoge spierspanning in de hoofd-hals regio en de kauwspieren. Ook spelen vaak gewrichtsklachten een rol zoals het kaakgewricht en de bovenste halswervels. Bij Fysiotherapie Smits zijn manueel therapeuten werkzaam die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van deze specifieke regio. Zij hebben de cursus Crafta gevolgd (cranio fasciale therapie) waardoor zij niet alleen specifieke kennis van kaakklachten hebben maar ook verder kijken naar aangezichtspijn, hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus), duizeligheid en nek- en  halsklachten.

Fysiotherapie bij kaakklachten richt zich onder andere op:

  • Pijn aan de kaak regio (wang/slaap) bij eten/kauwen
  • Kaak klemmen (waakbruxisme)
  • Tandenknarsen (bruxisme)
  • Beperkte mondopening
  • Slikklachten

Een fysiotherapeut kan verschillende behandelingen en technieken toepassen om kaakklachten te verlichten. Behandeling bestaat meestal uit een combinatie van:

  1. Oefeningen: De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de kaakspieren te versterken en te ontspannen. Dit helpt om spierspanning te verminderen en de beweeglijkheid van de kaak te verbeteren.
  2. Massage en manuele therapie: Door massage van de kaakspieren en andere omliggende spieren (zoals de nek en schouders) kan de fysiotherapeut de spanning verminderen. Dit kan de doorbloeding verbeteren en de pijn verlichten.
  3. Mobilisaties: Fysiotherapeuten kunnen mobilisatietechnieken gebruiken om de beweging van het kaakgewricht te verbeteren. Dit is vooral nuttig als er sprake is van een beperkte kaakbeweging door een gewrichtsprobleem.
  4. Houdingsadvies: Omdat slechte houding vaak bijdraagt aan kaakklachten, kan de fysiotherapeut adviseren over de juiste houding, bijvoorbeeld bij het zitten, slapen of bij stressvolle activiteiten.
  5. Dry needling of triggerpointtherapie: Bij spierspanning kan de fysiotherapeut dry needling toepassen, waarbij kleine naaldjes in de spierknopen (triggerpoints) worden gezet om de spanning te verlichten.
  6. Ontspanningstechnieken: Fysiotherapeuten kunnen technieken aanleren die helpen om stress en spierspanning in het kaakgebied te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning.

Als kaakklachten aanhouden of verergeren, kan de fysiotherapeut ook adviseren om doorverwezen te worden naar een andere specialist, zoals een tandarts of kaakchirurg.

Behandeling van kaakklachten richt zich op het normaliseren van de spierspanning in de kaak-hoofd-hals regio en op het normaliseren van de gewrichtsbewegingen van de kaken en de nekwervels. Hierbij wordt ook gekeken naar de algehele lichaamshouding en de spieren van de nek-schouder regio.

Bij Fysiotherapie Smits is hierin gespecialiseerd: Bram Smits

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken als u zich herkent in bovenstaande informatie. Maak hiervoor een online afspraak via de website of neem contact op met de praktijk.