Knieklachten

Gespecialiseerd in knieklachten

Regelmatig zien we patiënten in onze praktijk met knieblessures en knieklachten, dit varieert van een ontstoken pees tot overbelasting. De knie is een kwetsbaar en complex onderdeel van het lichaam. Door sport en beweging kan de knie snel (te) zwaar belast worden waardoor er klachten ontstaan. Deze klachten wisselen van een aanhoudende pijn, een instabiel gevoel tot stijfheid of blokkeren van de knie. Het is belangrijk dat u niet te lang met deze klachten blijft rondlopen. Geef het op tijd aan zodat een expert hiernaar kan kijken en u kan behandelen.

Veel voorkomende knieklachten

Meniscusletsel

In de knie bevindt zich de meniscus. De meniscus is een halvemaanvormige kraakbeenschijf tussen het bovenbeen en het onderbeen. We noemen deze de binnenste en buitenste meniscus. De meniscus schijven zorgen ervoor dat de druk in het kniegewricht verdeeld wordt. Door veroudering/ slijtage of door letsel kunnen deze beschadigen en hier kunt u klachten van ondervinden.

Bij meniscusletsel ontstaat er een scheur in de meniscus schijf. Deze scheur kan in verschillende vormen ontstaan en pijn veroorzaken wanneer u de meniscus belast. De klachten kenmerken zich door het acute ontstaan van de klachten. Dit kan zijn door verdraaiing van de knie, een knappend geluid of gevoel waardoor de knie dik wordt.

Bij degeneratief meniscusletsel is er sprake van slijtage of veroudering van de meniscus. De meniscus is dan langdurig overbelast waardoor deze in kwaliteit achteruit gaat. De klachten komen vaak geleidelijk zonder een duidelijk voorafgaand moment waarop de klachten zijn begonnen. U zult merken dat de klachten (bijvoorbeeld bij traplopen, hurken of draaien van de knie) langzaam erger worden. Omdat de kwaliteit van de meniscus achteruit gaat door langdurige overbelasting kunnen er onder andere scheurtjes ontstaan welke pijn kunnen geven.

Bij het patello-femoraal pijnsyndroom heeft u pijn rondom de knieschijf. Het patello-femorale gewricht bevindt zich tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (de femur). We zien dit syndroom met name bij jongeren en jongvolwassenen. De knieschijf past door zijn puntige vorm in de groeve die het bovenbeen vormt. Wanneer deze aansluiting niet meer goed is kan dit klachten veroorzaken. De pijn komt dan waarschijnlijk door irritatie van de kapsels en de banden. Dit syndroom kan veel verschillende oorzaken hebben zoals verkorte spieren of standsafwijking van de knieën/enkels. De pijn ontstaat geleidelijk en zit vooral rondom of achter de knieschijf. Bij traplopen, hardlopen of fietsen zult u meer pijn ervaren.

Knieartrose is een veel voorkomende vorm van artrose en komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar. Op de plek waar de gewrichten in elkaar bewegen zit een laagje dun kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten soepel op elkaar bewegen. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Het gewricht loopt hierdoor minder soepel, er kan zelf bot op bot contact ontstaan. Dit is pijnlijk en maakt de knie minder beweeglijk. Knieartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld beschadiging van het kraakbeen door een ongeval. Ook schade aan de meniscus, kruisbanden of een stand afwijking van het been kunnen artrose tot gevolg hebben.

Als u knieartrose heeft kunt u dit herkennen aan pijn en stijfheid van het kniegewricht. De knie is pijnlijk bij beweging en er is sprake van start- of ochtendstijfheid.
Herkent u een van deze klachten? Neem contact op met onze therapeut of maak direct online een afspraak via de website. Hoe eerder u uw knieklachten laat behandelen, hoe beter en sneller het herstel zal verlopen.

Als u knieartrose heeft kunt u dit herkennen aan pijn en stijfheid van het kniegewricht. De knie is pijnlijk bij beweging en er is sprake van start- of ochtendstijfheid.
Herkent u een van deze klachten? Neem contact op met onze therapeut of maak direct online een afspraak via de website. Hoe eerder u uw knieklachten laat behandelen, hoe beter en sneller het herstel zal verlopen.

Knienetwerk Brabant

Fysiotherapie Smits uit Den Bosch is lid van het Knienetwerk Brabant.
Het Knienetwerk is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten gespecialiseerd in (complexe) knieproblemen in de regio Noord-Brabant. De leden leveren kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg aan patiënten met knieproblemen, waarbij landelijke richtlijnen de leidraad vormen en de leden behandelen op basis van wetenschappelijke bewijzen.

Knieklachten Den Bosch, Fysio Den Bosch, Fysiotherapie Smits, Den Bosch Noord