Rugklachten

Rugklachten laat je behandelen bij Fysiotherapie Smits in Den Bosch

Gespecialiseerd in Rugklachten

Lage rugpijn wordt tegenwoordig onderverdeeld in a-specifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn. In ongeveer 90% van de gevallen wordt geen duidelijke oorzaak voor rugpijn gevonden. In dat geval spreekt men van a-specifieke lage rugpijn of a-specifieke lage rugklachten.

Hoewel deze klachten a-specifiek worden genoemd zijn er wel enkele onderliggende pijnmechanismen te onderscheiden. Zo kunnen we deze groep van rugklachten verder onderverdelen in:

 • Spit
 • Lumbago
 • Ischias
 • Bulging disc
 • Spondylose of arthrose
 • Facetblokkade
 • Hernia (discusprotrusie)
 • Andere aandoeningen zoals piriformis syndroom

Voor de behandeling van a-specifieke lage rugpijn of a-specifieke lage rugklachten worden de klachten ingedeeld in 3 verschillende profielen waarbij de behandeling van de rugklachten steeds iets anders is.

Specifieke lage rugpijn of specifieke lage rugklachten bestaan uit een hernia ofwel het lumbosacraal radiculair syndroom of een mogelijk ernstige onderliggende specifieke aandoening zoals een wervelfractuur (een gebroken wervel), maligniteiten, ernstige vormen van kanaalstenose en spondylolisthesis en spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew).

Rugklachten Den Bosch, Fysio Rugklachten Den Bosch, Fysiotherapie Smits rugklachten, Fysio Rug
Fysiotherapie Den Bosch, Hoofdklachten, rugpijn bestrijding, fysiotherapie Rompert, Fysiotherapie Het Wielsem, Hambaken fysio, Fysio Den Bosch,
Fysiotherapie Den Bosch, Fysiotherapeut uit Den Bosch

Wat is de oorzaak van rugklachten en rugpijn?

Er kunnen verschillende oorzaken voor het ontstaan van a-specifieke rugklachten zijn. Meestal gaat het om een combinatie van factoren zoals:

 • Overbelasting door een verkeerde beweging of verkeerd tillen
 • Veranderde werkbelasting of werkdruk (te lang zitten of staan)
 • Veranderde bewegingsactiviteiten
 • Lage algehele conditie
 • Slappe buikspieren en rugspieren (core stability)
 • Slechte houding

Behandeling bij lage rugklachten en lage rugpijn

Bij specifieke lage rugpijn en lage rugklachten met een duidelijke oorzaak moet er door een specialist verder gekeken worden en kan er indien nodig een rontgen-foto of MRI-scan gemaakt worden. Fysiotherapie zal pas gestart worden na verwijzing door de specialist.

Profiel 1 a-specifieke lage rugpijn is rugpijn met een normaal beloop. Er zijn dan geen belemmeringen voor herstel. Fysiotherapie behandeling bestaat uit maximaal 3 behandelingen met mogelijk houdings- en bewegingsadviezen, actieve oefeningen, massage van spieren en manuele therapie.

Profiel 2 a-specifieke lage rugpijn is rugpijn met een afwijkend beloop in tijd of pijn intensiteit. Er is dan sprake van een belemmering voor herstel zoals een facetblokkade (een geblokkeerde wervel) of een spierknoop. Fysiotherapie behandeling bestaat uit het opheffen van de belemmering met mogelijk houdings- en bewegingsadviezen, actieve oefeningen, massage en rekken van spieren, manuele therapie en mobilisaties, triggerpoint behandeling en dry needling.

Profiel 3 a-specifieke lage rugpijn is rgpijn met een afwijkend beloop door stress en spanningen waarbij de nadruk van de fysiotherapie behandeling ligt op ontspanningsoefeningen en massage en rekken van spieren.

Fysiotherapie Smits heeft twee locaties in Den Bosch in de wijk Hambaken en tussen de wijken Orthen en de Buitenpepers. De Rompert, de Haren, de Donk, de Reit, de Herven en de Vliert zijn allemaal op loopafstand maar ook de Maaspoort, Empel en Rosmalen zijn makkelijk bereikbaar. Indien nodig komt Fysiotherapie Smits ook bij u thuis. Wij zijn specialist in lage rugklachten en lage rugpijn en staan altijd voor u klaar!

Maak vandaag nog een afspraak online of bel 073-234 04 44.