Manuele Therapie in Den Bosch

Manuele therapie bij pijn in gewrichten, spieren en zenuwen

Manuele therapie is een driejarige specialisatie op universitair niveau die volgt na de studie fysiotherapie. Bij manuele therapie ligt de focus op het verstoord functioneren van gewrichten, spieren en zenuwen. Dit gaat vaak gepaard met pijn en verminderde bewegingsvrijheid. Waar de fysiotherapeut vaststelt in welk algemeen gebied het probleem zit, bijvoorbeeld in de nek of rug, beschikt de manueeltherapeut over de specifieke kennis en vaardigheden om exact te kunnen bepalen waar dat probleem zit. Hierdoor kan de manueeltherapeut problemen lokaal behandelen door middel van specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken.

Manipulatie: een manipulatie is een snel uitgevoerde beweging van een gewricht met een kleine bewegingsuitslag. Hierdoor ontstaan er kleine gasbelletjes in de  vloeistof (de olie) van het gewricht wat het kenmerkende krakende geluid veroorzaakt. De manipulatie zelf is pijnloos. De manueel therapeuten van Fysiotherapie Smits gebruiken alleen nog manuele technieken die bewezen het meest veilig zijn waarmee het risico op complicaties vrijwel nihil is. Dit in combinatie met onze jarenlange ervaring in manuele therapie behandeling maakt manuele therapie een snelle effectieve en pijnloze behandeling bij gewrichtsklachten.

Mobilisatie: een mobilisatie is een mildere vorm van gewrichtsbehandeling. Bij mobilisaties worden bewegingen van de gewrichten rustiger uitgevoerd. Hierbij wordt de natuurlijke rol en glij beweging van het gewricht hersteld door de beweging mee te sturen. Voordeel hiervan is de mildere belasting op het gewricht. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld ernstige artrose van het gewricht of osteoporose. Mobilisaties hebben vaak een minder snel effect dan manipulaties en moeten vaak meerdere keren worden uitgevoerd. Uw manueeltherapeut zal altijd met u bespreken welke behandeling bij uw aandoening uitgevoerd kan en mag worden. 

Mulligan therapie: Een speciale mobilisatie techniek is het mulligan concept. Bij de mobilisaties uitgevoerd volgens het mulligan concept stuurt de manueeltherapeut het gewricht in de goede richting waarbij de patiënt zelf een actieve beweging uitvoert. Hierbij is dus echt sprake van teamwork. Dit is een hele milde en effectieve mobilisatie techniek die met name geschikt is voor de extremiteiten, dus de armen en benen. Denk hierbij aan mobilisatie van bijvoorbeeld de elleboog of de enkel.

Uw manueel therapeut zal altijd met u bespreken welke technieken voor u het best zijn na de anamnese en het lichamelijke onderzoek. Hierbij wordt gelet op uw persoonlijke voorkeuren maar ook op de belastbaarheid van alle gewrichten. Het is altijd mogelijk om te starten met de mildste techniek en later alsnog voor een andere techniek te kiezen indien nodig. De manuele technieken zullen vrijwel altijd gecombineerd worden met andere fysiotherapie technieken zoals massage en oefentherapie.

 

 

Manuele therapie, Fysio Smits, Den Bosch, Fysiotherapie Smits Den Bosch

Directe verlichting van pijn in gewrichten, zenuwen en spieren

Bij de manuele therapie behandeling wordt er uiteraard ook rekening gehouden met de gehele bewegingsketen. Tijdens het uitvoeren van de behandeling kijken we daarom naar de houding en beweging van het hele lichaam. Manuele therapiebehandelingen worden daarom vaak gecombineerd met fysiotherapeutische behandelingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan specifieke oefeningen en massage van spieren. Maar ook dry needling of houdingstherapie Mensendieck kan een optie zijn.

De effecten van manuele therapie technieken zijn meestal direct voelbaar. U voelt al snel een verlichting in de pijn en een verbetering van uw beweging.

Bij Fysiotherapie Smits werken 3 manueeltherapeuten: Ilona van Moorsel, Amir Sagharichiha en Bram Smits.

Veel voorkomende klachten waarvoor u bij de manueel therapeut terecht kunt

 • wervelkolom klachten
 • uitstralende pijn
 • zenuwpijn
 • lage rugpijn
 • hernia
 • ischias
 • SI klachten/bekken klachten
 • nekpijn
 • hoofdpijn
 • TOS (thoracic outlet syndroom)
 • (cervicogene) duizeligheid
 • kaak klachten
 • schouderklachten
 • syndroom van Tietze
 • rib klachten
 • Artrose van de heup
Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie, Maneule Therapie Den Bosch, Fysiotherapie Smits