Oefentherapie bij incontinentie klachten
In Nederland hebben ruim één miljoen mensen last van ongewenst verlies van urine. Hierdoor kunt u zich ongemakkelijk voelen tijdens uw dagelijkse activiteiten, denk aan sporten, fietsen, boodschappen doen. Het aantal mensen met deze ‘plasproblemen’ stijgt fors. Een paar druppels verliezen is al een vorm van een plasprobleem of incontinentie. Deze incontinentieklachten komen voor bij mannen, vrouwen en kinderen in alle leeftijdsgroepen.
Hoewel er wellicht een taboe ligt op deze klachten is dat zeker niet nodig. Het is erg goed te behandelen, hebt u wel eens gedacht aan bekkencesartherapie?
In de meeste gevallen ligt de oorzaak van incontinentie klachten bij een te zwakke of te sterke bekkenbodem spier. De klachten ontstaan bijvoorbeeld na een zwangerschap, tijdens de overgang of bij mannen met een prostaatprobleem. De bekkenbodem spier klemt de openingen van bijvoorbeeld de urine buis dicht, dit om te voorkomen dat er urine uit loopt. Als deze spier niet sterk genoeg is kan deze niet genoeg kracht zetten om de openingen af te sluiten. Dit merkt u als u bijvoorbeeld moet lachen of niesen, op deze momenten ontsnapt urine.
Doordat u wellicht bang bent om urine te verliezen zult u vaker naar het toilet gaan. Hierdoor ontstaat aandrangcontinentie, u voelt vaker de aandrang om te gaan plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Uw blaas went eraan om steeds minder vulling te hebben, u heeft daarom vaker het gevoel dat u moet plassen. Dit is echter te veranderen door oefeningen te doen om de blaas weer te trainen en minder vaak te prikkelen. De aandrang zal hierdoor verminderen.
In onze praktijk wordt gewerkt aan het versterken of het controleren van deze bekkenbodem spieren zodat zij weer genoeg kracht krijgen om de plas op te kunnen houden. U krijgt tijdens de behandelingen uitleg om de klachten goed te begrijpen en daarnaast praktische tips en oefeningen waar u meteen mee aan de slag kunt.
Er wordt bij ons in de praktijk geen inwendig onderzoek gedaan, dit betekent dat u tijdens behandelingen u kleding kunt aanhouden.
Ook zonder verwijzing kunt u bij ons terecht. Tevens worden de behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering.
Maak uw verhaal bespreekbaar bij uw huisarts of maak direct een afspraak bij onze Cesartherapeut.
Ook met vragen kunt u altijd contact met ons opnemen, dit kan telefonisch, via whatsapp of via de mail.