Oncologie Fysiotherapie

Wat is Oncologie Fysiotherapie?

Kanker, wat nu? U ondergaat meestal een intensief behandeltraject in het ziekenhuis om de tumor te bestrijden. Zowel de diagnose als het behandeltraject kunnen een grote impact hebben op uw lichaam, op uzelf en uw naasten. Naast vermoeidheid en conditieverlies, kan men te maken krijgen met eetproblemen, lymfe oedeem (vocht ophoping), pijn, angst, slaap problemen, geheugen problemen, concentratie verlies, pijn, stug littekenweefsel, afname van de beweeglijkheid in gewrichten en spieren.

De oncologiefysiotherapeut heeft een meerjarige specialisatie gevolgd, welke zich verdiept in de verschillende vormen van kanker, de gevolgen van de ziekte en de behandelingen. Met deze kennis kan de oncologiefysiotherapeut u tijdens of na het behandeltraject in het ziekenhuis helpen. Zo kan trainen tijdens chemotherapie kuren u helpen beter door het gehele traject te komen. En helpt het tegen bijwerkingen als misselijkheid. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om uw dagelijkse bezigheden of werk weer te hervatten. Ook wanneer u te horen heeft gekregen dat u niet meer helemaal kunt genezen zijn er mogelijkheden bij de oncologiefysiotherapeut. Hierbij kan de focus liggen op zo zelfstandig mogelijk, dan wel zo comfortabel mogelijk te functioneren. Er wordt ook vaker samengewerkt met andere disciplines als de diëtist, psycholoog en ergotherapeut. Oncologische revalidatie wordt na de 20ste behandeling vaker uit de basisverzekering vergoed.

Wanneer is Oncologie Fysiotherapie nodig?

U kunt terecht bij de oncologiefysiotherapeut voor

  • Een uitgebreide inventarisatie van het klachtenbeeld en een op maat gemaakt behandelplan
  • Het behouden van de conditie tijdens de behandeling in het ziekenhuis
  • Een stok achter de deur in het (geleidelijk) opbouwen van dagelijkse activiteiten
  • Ondersteuning in het hervatten van werk
  • Duidelijke uitleg over de mogelijkheden van bewegen bij kanker
  • Het minimaliseren van de gevolgen van kanker en de behandeling hiervan
  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen
  • Comfort in de laatste levensfase

Onze therapeut Eline Kolmus is gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie. Heeft u interesse in deze behandeling, herkent u zich in de klachten of heeft u vragen? Neem contact op met onze therapeut of maak direct online een afspraak via de website. Hoe eerder u uw klachten laat behandelen, hoe beter en sneller het herstel zal verlopen.