osteoporose

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij uw botten brozer worden door het proces van botontkalking. De kans op een botbreuk na een val of een ongelukkige beweging wordt hierbij groter. Goede voeding en beweging spelen een grote rol bij het vertragen van de achteruitgang.

Klachten

Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken, in het begin zijn er namelijk nog weinig klachten. De meest voorkomende fracturen zijn wervelbreuken, pols- en heup- en ribfracturen én de hiermee gepaarde klachten, beperkingen in dagelijks leven en de verminderde kwaliteit van leven.

 

Behandeling

Bewegen heeft een gunstig effect op de klachten en vertraagd de achteruitgang van de botontkalkingen. Onze fysiotherapeuten kunnen u daarbij helpen en ondersteunen op uw eigen niveau zodat u weet wat uw eigen lichaam aan kan. Valpreventie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. We werken hierbij aan uw evenwicht en coördinatie zodat u minder snel een val of een verkeerde beweging zult maken.

Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met patienten met een verhoogd risico op osteoporose en met mensen die botbreuken hebben opgelopen als gevolg van van osteoporose. Hierdoor kunnen onze therapeuten een rol spelen bij het vroegtijdig signaleren en preventie van osteoporose en de daarbij behorende klachten.

Osteoporose kan niet genezen worden. De beste behandeling, gericht op uw individuele situatie, wordt vaak bepaald in gezamenlijk overleg met de huisarts, de fysiotherapeut en bijvoorbeeld de thuiszorg. De behandeling omvat pijnbestrijding, het voorkomen van botbreuken en verdere achteruitgang van het bot door goede voeding en lichaamsbeweging.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u nog kijken op de pagina van het chronisch zorgnet of op de site van de landelijke vereniging voor patienten met osteoporose.

Afspraak maken

U kunt zelf een afspraak maken als u zich herkent in bovenstaande infomatie. Maak hiervoor een online afspraak via de website of neem contact op met de praktijk.