Schouderklachten

Gespecialiseerd in schouderklachten

De schouder is een zeer beweeglijk deel van ons lichaam. We voeren dagelijks bewust en onbewust veel handelingen uit met onze schouders. Overbelasting of spanning in uw lichaam kan zorgen voor vervelende schouderklachten, met uitstraling naar schouderbladen, arm, vingers of nek. Door de complexiteit van het gewricht kunnen onbehandelde klachten lang aanhouden. Te lang rond blijven lopen met een pijnlijke schouder is niet alleen hinderlijk voor u, maar kan er ook voor zorgen dat spieren of zenuwen bekneld raken. Door de pijn wordt uw schouder steeds stijver, waardoor u steeds minder beweging in uw schouder krijgt. Een bezoek aan de therapeut zorgt vaak voor vermindering van de pijn en geeft u inzicht in de oorzaak van uw klachten.

Heeft u last van schouderklachten? Plan direct online een afspraak in met de therapeut en voorkom verergering van uw pijn. Hieronder vindt u veel voorkomende schouderklachten.

Nekpijn, nekklachten, Schouderklachten Den Bosch, Fysiotherapie Den Bosch, rugklachten, schouderklachten, manuele therapie

Veel voorkomende schouderklachten

Peesontsteking en slijmbeursontsteking (Tendinose/Tendinitis en bursitis)

Een peesontsteking of slijmbeursontsteking kan ontstaan bij overbelasting van uw schouder of bij het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging (repeterende handelingen). De peesontsteking of slijmbeursontsteking geeft pijnscheuten in rust en/of bij het maken van bewegingen met uw schouder, vooral bij het boven de macht of bovenhands werken.

Frozen shoulder (verstijfde schouder)

Frozen shoulder is een ontsteking van het gewrichtskapsel waardoor de schouder verstijft en uw bewegingsmogelijkheid sterk verminderd. Voorafgaand aan de stijfheid van de schouder wordt vaak (langdurig) heftige pijn ervaren in de schouder. De oorzaak van frozen shoulder is vaak een klein trauma of ingreep aan de schouder zoals een kijkoperatie, maar nog vaker is de oorzaak onbekend en ontstaat frozen shoulder spontaan.

Schouderklachten Den Bosch, Fysiotherapie

Impingement of SAPS (sub acromiaal pijn syndroom)

Bij een schouder impingement (tegenwoordig SAPS genoemd) worden spieren (zoals de supraspinatus) of de slijmbeurs (bursa subacromialis) ingeklemd tussen de schouderkom en de bovenarm. Dit veroorzaakt voornamelijk pijnscheuten wanneer u uw armen omhoog doet of naar buiten draait. Schouder impingement kan behoorlijk afbreuk doen op uw bewegingsvrijheid.

KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders)

Tegenwoordig zitten veel mensen een paar uur per dag of langer achter een computer. Een juiste zit- en werkhouding is essentieel om zowel hoofdpijn (spanningshoofdpijn), rugklachten als KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder) te voorkomen zoals een muisarm, RSI, Trigger Finger en carpaal tunnel syndroom. Ook staande beroepen of bezigheden kunnen voor ongemakken zorgen. Langdurig staan of lopen kan leiden tot knieblessures zoals overbelasting van kniebanden, lage rugpijn, (bekken) instabiliteit, heupslijtage en SI-gewricht pijn (Sacro-Iliacale strain). Voor advies op maat en pijn verlichtende behandelingen maakt u direct online een afspraak met de fysiotherapeut.

Fysiotherapie Den Bosch, Hoofdklachten, rugpijn bestrijding, fysiotherapie Rompert, Fysiotherapie Het Wielsem, Hambaken fysio, Fysio Den Bosch, Nekpijn

Slijtage (Artrose)

Schouderklachten kunnen ook worden veroorzaakt door slijtage van het schoudergewricht (glenohumeraal gewricht en/of acromio-claviculair gewricht). Bij slijtage is het kraakbeen in het gewricht beschadigd. Bij een beweging van de schouder komt het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad, wat veel pijn veroorzaakt. Ook speelt het AC-gewricht vaak een rol bij slijtage aan het schoudergewricht waarbij het kraakbeen van het sleutelbeen is versleten.

Triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen of spierknopen in een spier die ontstaan door lokale verkramping (continue maximale contractie) van een aantal spiervezels van een spier. De oorzaak van triggerpoints is vaak overbelasting en/of stress en spanningen waardoor een spier, vaak de nek en schouder regio of de lage rug, langdurig teveel wordt aangespannen en er spierkramp in de spier ontstaat.

Herkent u een van deze klachten? Neem contact op met onze therapeut of maak direct online een afspraak via de website. Hoe eerder u uw schouderklachten laat behandelen, hoe beter en sneller het herstel zal verlopen.

Schouderklachten, fysiotherapie Den Bosch, Bram Smits

Schoudernetwerk Noord-Brabant

Sinds 2011 is Fysiotherapie Smits actief lid van Schoudernetwerk Noord-Brabant (SNNB), een samenwerking van fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen die in schouderklachten gespecialiseerd zijn. Het doel van deze samenwerking is om continu de laatste wetenschappelijke inzichten te integreren in de dagelijkse behandeling van patiënten. Zo bieden we een optimale kwaliteit van zorg.

Het SNNB verwacht van al zijn leden dat ze zich voortdurend bij- en nascholen met betrekking tot de schouder (pathologie). Ook worden er bij vergaderingen van het SNNB regelmatig (inter)nationale sprekers uitgenodigd en organiseert het SNNB om het jaar een schoudersymposium.

Binnen het schoudernetwerk Noord-Brabant overleggen we regelmatig over uiteenlopende schouderklachten. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bij moeilijke of onduidelijke schouderklachten met een aantal collega’s en orthopeden samen onderzoek te doen.

Schouderklachten, schouderfysiotherapie Den Bosch