Schouderklachten

De specialist in Schouderklachten in Den Bosch

Schouderklachten zijn onze specialisatie

Schouderklachten komen erg veel voor. Pijn ervaren in uw schouder is ontzettend vervelend omdat we de schouder gedurende de dag veel bewegen. Dagelijks voeren we, zowel bewust als onbewust, veel handelingen uit met onze schouders. Overbelasting of spanning in uw lichaam kan zorgen voor vervelende schouderklachten met uitstraling naar de schouderbladen, armen, vingers en/of de nek. Door de complexiteit van het gewricht kunnen onbehandelde klachten lang aanhouden. Te lang rond blijven lopen met een pijnlijke schouder kan er ook voor zorgen dat spieren of zenuwen bekneld raken. Door de pijn kan uw schouder steeds stijver worden waardoor u steeds minder beweging in uw schouder krijgt. Een bezoek aan een gespecialiseerd schouderfysiotherapeut zorgt vaak direct voor vermindering van de pijn en geeft u inzicht in de oorzaak van uw klachten. Bij Fysiotherapie Smits zijn een aantal fysiotherapeuten gespecialiseerd in schouderklachten. Zij zijn aangesloten bij een schoudernetwerk en zijn op de hoogte van de laatste behandelmogelijkheden. Er is regelmatig overleg met de verschillende specialisten uit de ziekenhuizen en klinieken in de regio. Wij kunnen bij Fysiotherapie Smits met echografie exact in kaart brengen waar u last heeft om een revalidatieprogramma op maat te kunnen aanbieden.

Schouderpijn en nekklachten

U kunt bij Fysiotherapie Smits terecht voor alle schouder gerelateerde klachten. De schouder regio is groter dan alleen het schoudergewricht. Zo zijn de schouderbewegingen direct gekoppeld aan beweging in de nek en bovenrug. Bij onderzoek van de schouder moet daarom ook gekeken worden naar de hele wervelkolom, de ribben en alle aangrenzende gewrichten zoals die van het sleutelbeen en het schouderblad. Maar ook de lichaamshouding en de belasting in het dagelijks leven spelen vaak een grote rol bij schouderklachten. Denk hierbij ook aan beenlengteverschil, te slappe buikspieren en rugspieren (core stability) en werkhouding. Schouderpijn en andere schouderklachten met uitstraling naar de arm kunnen het gevolg zijn van een nekprobleem zoals een cervicale hernia maar ook van een probleem in de schouder zelf. De gespecialiseerd schouderfysiotherapeut brengt uw hele schouderklacht in beeld en kan deze gericht behandelen.

 

Ervaart u pijn en wilt u uw schouderklachten behandelen? Plan dan online een afspraak in met de therapeut en voorkom verergering van uw klachten.

Schouderklachten Den Bosch, Fysiotherapie
Fysiotherapie Den Bosch, Hoofdklachten, rugpijn bestrijding, fysiotherapie Rompert, Fysiotherapie Het Wielsem, Hambaken fysio, Fysio Den Bosch,
Schouderklachten, fysiotherapie Den Bosch, Bram Smits

Veel voorkomende schouderklachten

SAPS (Sub Acromiaal Pijn Syndroom)

Subacromiaal pijnsyndroom is de nieuwe benaming voor impingement syndroom. Het impingement syndroom is een term die gebruikt wordt voor inklemming van de structuren tussen de schouderkop en het schouderdak (het acromion). Tegenwoordig wordt hiervoor subacromiaal pijnsyndroom gebruikt. Bij bewegen van de schouder ontstaat dan pijn onder het schouderdak in de pezen en de slijmbeurs. Vaak is de oorzaak een combinatie van factoren waarbij overbelasting, teveel spierspanning, verminderde spierkracht van de schouderspieren (de cuff musculatuur) en problemen met de beweeglijkheid van het schouderblad een rol spelen. De schouderfysiotherapeut kan de oorzaak van deze klachten heel gericht aanpakken en zo stap voor stap het probleem en de pijn aanpakken.

peesSONTSTEKING (TENDINOSE/TENDINITIS/tendinopathie)

Een peesontsteking in de schouder is een ontsteking van een van de cuff spieren. De cuff spieren zijn een aantal spieren die de schouderkop omvatten en de schouderkop in de schouderkom houden. Deze spieren zorgen zowel voor beweging in de schouder als ook voor stabiliteit. De cuff spieren zorgen dat tijdens beweging steeds de schouderkop stabiel in de kom gefixeerd blijft in iedere hoek waarin de schouder zich bevindt. De cuff spieren bestaan uit de musculus supraspinatus, intraspinatus, subscapularis, teres minor en biceps brachi. Peesontsteking van deze schouderspieren ontstaat meestal door overbelasting van uw schouder of door verkeerde stand en beweging van het schouderblad. De schouderfysiotherapeut zal dan ook aandacht besteden aan zowel de peesontsteking als ook aan het herstellen van de normale schouderbewegingen.

SLIJMBEURSONTSTEKING (BURSITIS)

Een slijmbeursontsteking in de schouder is een ontsteking van de bursa subacromialis of de bursa subdeltoideus. De bursa is een soort zakje gevuld met vocht en dient als een schokdemper tussen de verschillende botstructuren van de schouder. Bij overbelasting van uw schouder of bij het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging (repeterende handelingen) raakt de bursa geirriteerd en daarna ontstoken omdat er teveel druk op de bursa wordt gezet. Met gerichte fysiotherapie kan de slijmbeursontsteking worden opgelost en verdwijnt de pijn vaak snel.

Frozen shoulder (verstijfde schouder)

Frozen shoulder is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Door de ontsteking van het kapsel verstijft de schouder en kunt u de schouder en arm steeds minder ver optillen. De oorzaak van frozen shoulder is vaak een klein trauma of ingreep aan de schouder zoals een kijkoperatie, maar nog vaker is de oorzaak onbekend en ontstaat frozen shoulder spontaan. Frozen shoulder gaat meestal vanzelf over binnen 300 tot 500 dagen. Het herstel verloopt in 3 fases. Fase 1 is de ontstekingsfase waarbij er sprake is van felle heftige pijn en er nog geen sprake is van bewegingsbeperking. In deze fase is het goed om zo snel mogelijk de ontsteking te remmen (met medicatie of intra-articulaire injectie). Daarna volgt fase 2 de freezing/bevriezende fase waarbij de pijn overgaat in een zeurende kiespijn-achtige pijn en de beweging in de schouder steeds verder afneemt. In deze fase is er met (fysio)therapie vrijwel niets aan de klacht te doen. De laatste fase is fase 3 de ontdooiende fase waarbij de pijn vrijwel verdwenen is en de beweging van de schouder weer steeds verder toeneemt. Fysiotherapie bij frozen shoulder is alleen nodig wanneer het normale beloop zoals hierboven vermeld afwijkt. Als er geen verbetering in het klachtenbeeld komt kan een schouderfysiotherapeut het schouderkapsel een aantal maal mobiliseren waarna het lichaam zelf weer aan de slag gaat met het normale herstelproces.

instabiliteit

Instabiliteit van de schouder wordt vaak ingedeeld in TUBS of AMBRI afhankelijk van de oorzaak en aard van de instabiliteit. Bij TUBS is sprake van een Trauma moment (vaak een schouder luxatie waarbij de schouderkop uit de kom schiet en terug gezet moet worden), is de instabiliteit Unidirectioneel, is er vaak sprake van een Bankart laesie (een beschadiging van de schouderkom) en is soms een operatie nodig (Surgery). De schouderfysiotherapeut zal u begeleiden bij uitvoering van een specifiek oefenprogramma gericht op herstel van de aangedane structuren. Bij AMBRI is sprake van een A-traumatische Multidirectionele  Bilaterale Instabiliteit welke goed reageert op Rehabilitation (fysiotherapie). Bij AMBRI zijn de banden (ligamenten) die het schoudergewricht moeten fixeren te los (laxiteit/hypermobiliteit) waardoor er speling op het schoudergewricht zit. Met gerichte fysiotherapie kunnen de spieren rondom de schouder deze functie van de banden overnemen zodat de schouder toch stabiel genoeg is om alles zonder pijn te kunnen. Soms is de mate van instabiliteit van de schouder niet zo heftig dat er echt gesproken kan worden van een TUBS of een AMBRI. Er zal dan steeds onderzoek plaatsvinden om de oorzaak in kaart te brengen en zo een oplossing op maat te kunnen bieden voor het schouderprobleem. Denk hierbij aan hypermobiliteit, laxiteit en subluxatie (waarbij de schouder net-niet uit de kom schiet). 

Kans (Klachten aan arm, nek en schouders)

Tegenwoordig zitten veel mensen een paar uur per dag – of zelfs de gehele werkdag – achter een computer. Een juiste zit- en werkhouding is essentieel om zowel hoofdpijn (spanningshoofdpijn), rugklachten als KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder) te voorkomen. Voorbeelden van dit soort klachten zijn een muisarm, RSI, Trigger Finger en carpaal tunnel syndroom. Maar ook staande beroepen of bezigheden kunnen voor ongemakken zorgen. Langdurig staan of lopen kan leiden tot knieblessures zoals overbelasting van de kniebanden, lage rugpijn, bekken, heupslijtage en SI-gewricht pijn (Sacro-Iliacale strain).

TOS/TOCS (THORACIC OUTLET COMPRESSIE SYNDROOM)

Thoracic Outlet Compressie Syndroom is een beknelling van de zenuwen en/of bloedvaten in de nek-schouder regio. In 95% van de gevallen betreft het een inklemming van de zenuwbaan die vanuit de nek naar de arm en hand loopt. Deze klachten zijn vaak al erg langdurig aanwezig en heel vaak wordt deze klacht ook onvoldoende herkend. TOCS klachten kunnen vaak middels fysiotherapie worden verholpen waarbij heel goed naar de oorzaak van deze klacht gekeken moet worden. Bij TOCS moet de hele nek en schouder regio onderzocht worden. Vaak zit de oorzaak van het probleem diep in de borst- en nekspieren of in een van de gewrichten van het sleutelbeen, schouderblad of de eerste rib. De schouderspecialisten van Fysiotherapie Smits hebben veel ervaring met TOS/TOCS klachten en kunnen u middels gerichte behandeling en oefeningen helpen. 

Slijtage (artrose)

Artrose of slijtage van het schoudergewricht wordt officieel omartrose genoemd. Er kan sprake zijn van slijtage van het schoudergewricht zelf (glenohumerale gewricht) en/of het acromio-clviculaire gewricht (AC-gewricht). Bij slijtage is het kraakbeen in het gewricht beschadigd of verminderd. De kwaliteit van het bewegen van het gewricht neemt af waardoor pijnklachten toenemen en de mobiliteit van het gewricht afneemt. Middels gerichte behandeling en oefeningen kunnen de gevolgen van artrose worden verminderd waardoor het bewegen ondanks de afname van het kraakbeen minder tot geen pijn meer doet en de beweeglijkheid toeneemt. Met fysiotherapie is dus wel degelijk iets te doen aan artroseklachten. 

Triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in een spier. Deze worden spierknopen genoemd en ontstaan door lokale verkramping van een aantal spiervezels in de spier. De lokale energie voorziening van deze spiervezels is uitgeput waardoor deze in aangespannen houding blijven staan (er is dan geen energie meer om te ontspannen). Dit kan je diep in de spier voelen als een soort rijstkorrel in de spier. Een triggerpoint is pijnlijk bij aanraking en druk en kan uitstralende pijn geven in de arm en of de nek en schouder regio. De oorzaak van triggerpoints is vaak een combinatie van overbelasting en stress/spanning waardoor de nek- en schouderspieren langdurig teveel onder spanning staan en er daardoor spierkramp in de spier ontstaat. Met fysiotherapie zijn deze triggerpoints vrij makkelijk te behandelen onder andere met dry-needling en diepe massage technieken.  

Schoudernetwerk Noord-Brabant

Sinds 2011 is Fysiotherapie Smits actief lid van Schoudernetwerk Noord-Brabant (SNNB); een samenwerking van fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen die in schouderklachten gespecialiseerd zijn. Het doel van deze samenwerking is om continu de laatste wetenschappelijke inzichten te integreren in de dagelijkse behandeling van patiënten. Zo bieden we een optimale kwaliteit van zorg.

Het SNNB verwacht van al zijn leden dat zij zich voortdurend bij- en nascholen met betrekking tot de schouder (pathologie). Ook worden er bij vergaderingen van het SNNB regelmatig (inter)nationale sprekers uitgenodigd en organiseert het SNNB om het jaar een schoudersymposium.

Binnen het schoudernetwerk Noord-Brabant overleggen we regelmatig over uiteenlopende schouderklachten. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bij moeilijke of onduidelijke schouderklachten met een aantal collega’s en orthopeden samen onderzoek te doen.

Schouderklachten, schouderfysiotherapie Den Bosch

Meer informatie schouderklachten behandelen

Uw schouderklachten behandelen zodat uw kwaliteit van leven wordt vergroot? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of plan direct een afspraak in. Bij Fysiotherapie Smits in Den Bosch staan we u graag te woord.