Knieklachten

Knieklachten behandelen bij Fysiotherapie Smits

Gespecialiseerd in knieklachten

Fysiotherapie Smits is specialist in knieblessures en knieklachten. Fysiotherapie Smits is aangesloten bij Knienetwerk Brabant. Dit is een netwerk van knie experts. Knieklachten variëren van een ontstoken pees en letsel van de meniscus tot overbelasting en artrose. De knie is een kwetsbaar en complex onderdeel van het lichaam. Door sport en beweging kan de knie snel (te) zwaar worden belast waardoor er klachten ontstaan. Pijn in de knie wisselt van een aanhoudende pijn, een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het volledig blokkeren van de knie. Om dit laatste te voorkomen is het belangrijk dat u niet te lang met uw klachten blijft rondlopen.

Knieklachten Den Bosch, Fysio Den Bosch, Fysiotherapie Smits, Den Bosch Noord

Veel voorkomende knieklachten

Meniscusletsel

In de knie bevindt zich de meniscus. De meniscus is een halvemaanvormige kraakbeenschijf tussen het bovenbeen en het onderbeen. We noemen deze de binnenste en buitenste meniscus. De meniscusschijven zorgen ervoor dat de druk in het kniegewricht verdeeld wordt. Door veroudering/slijtage of door letsel kunnen ze beschadigen waardoor u last kunt krijgen van diverse klachten.

Bij meniscusletsel ontstaat er een scheur in de meniscusschijf. Deze scheur kan in verschillende vormen ontstaan en pijn veroorzaken wanneer u de meniscus belast. De klachten kunnen acuut ontstaan. Dit kan zijn door verdraaiing van de knie, een knappend geluid of gevoel waardoor de knie dik wordt.

Degeneratief meniscusletsel

Bij degeneratief meniscusletsel is er sprake van slijtage of veroudering van de meniscus. De meniscus is dan langdurig overbelast waardoor deze in kwaliteit achteruit gaat. De klachten komen vaak geleidelijk, zonder een duidelijke aanleiding. U zult merken dat de klachten, bijvoorbeeld bij traplopen, hurken of draaien van de knie, langzaam erger worden. Omdat de kwaliteit van de meniscus achteruit gaat door langdurige overbelasting kunnen er onder andere scheurtjes ontstaan welke pijn kunnen veroorzaken.

Patello-femoraal pijnsyndroom

Bij het patello-femoraal pijnsyndroom heeft u pijn rondom de knieschijf. Het patello-femorale gewricht bevindt zich tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (de femur). We zien dit syndroom met name bij jongeren en jongvolwassenen. De knieschijf past door zijn puntige vorm in de groeve die het bovenbeen vormt. Wanneer deze aansluiting niet meer goed is, kan dit klachten veroorzaken. De pijn komt dan waarschijnlijk door irritatie van de kapsels en de banden. Dit syndroom kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals verkorte spieren of standsafwijking van de knieën/enkels. De pijn ontstaat geleidelijk en zit vooral rondom of achter de knieschijf. Bij traplopen, hardlopen of fietsen zult u meer pijn ervaren. Spoedig uw knieklachten behandelen is verstandig wanneer u verergering wilt voorkomen.

Knieartrose

Knieartrose is een veel voorkomende vorm van artrose en komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar. Op de plek waar de gewrichten in elkaar bewegen zit een laagje dun kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten soepel op elkaar bewegen. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Het gewricht loopt hierdoor minder soepel en er kan zelfs bot-op-bot contact ontstaan. Dit is pijnlijk en maakt de knie minder beweeglijk. Knieartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld beschadiging van het kraakbeen door een ongeval. Ook schade aan de meniscus, kruisbanden of een standafwijking van het been kunnen artrose tot gevolg hebben.

Als u knieartrose heeft, kunt u dit herkennen aan pijn en stijfheid van het kniegewricht. De knie is pijnlijk bij beweging en er is sprake van start- of ochtendstijfheid. Herkent u een van deze klachten? Laat uw knieklachten behandelen. Dit bevordert uw herstel en voorkomt verergering en eventuele onomkeerbare schade.

Knienetwerk Brabant

Fysiotherapie Smits in Den Bosch is lid van het Knienetwerk Brabant.
Het Knienetwerk is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten welke gespecialiseerd zijn in (complexe) knieproblemen in de regio Noord-Brabant. De leden leveren kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg aan patiënten met knieproblemen, waarbij landelijke richtlijnen de leidraad vormen. De leden behandelen op basis van wetenschappelijke bewijzen en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie knieklachten behandelen

Zou u graag meer informatie ontvangen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, bij Fysiotherapie Smits in Den Bosch vertellen we u graag meer over onze behandelingen. Direct uw knieklachten behandelen? Plan online of telefonisch een afspraak in.

Naast het behandelen van knieklachten in, zijn wij onder andere ook gespecialiseerd in fysiotherapie, manuele therapie,oncologie fysiotherapie,knie-,nek-,rugklachten Tens pijnbestrijding.